Generale

Picnic în zmeuriș – ediția 2019

Ce poate fi mai frumos decât să-ți petreci timpul împreună cu prietenii sau familia într-un cadru natural, să poți respira aer curat, să mănânci cea mai delicioasă zmeură, să te relaxezi o zi întreagă în hamac și să te bucuri de mâncare de calitate de la producătorii locali, toate acestea la doar 30 min de Cluj?!

În acest articol vom face tot posibilul să-ți transmitem sentimentele deosebite și acea atmosferă caldă și familială din vara anului 2019 de la Picnicurile în zmeuriș din ferma Delicium.

Picnic în zmeuriș – ediția 2019

Tiptil, dar parcă mai zămbitor ca niciodată, răsare soarele care dă startul unei zi de iulie cu totul deosebită în zmeurișul din ferma Delicium, o zi care avea să schimbe cu totul conceptul de fermă din România.

Dis de dimineață, agitație mare, fiecare membru al familiei, dar și extensiile mai mult decât necesare, faceau de toate, ghidati doar de scopul de a finaliza pregatirile, orice ar fi însemnat acestea, pana la ora 12, când trebuiau să apară primii participanți. Era prima data când unul din noi ne-am confruntat cu așa ceva, nu știam cum va ieși, dar era necesar să fie totul făcut cât mai bine pentru ca participanții să se poată bucura din plin de cele pregătite.

Se face ora 11, unde sunt farfuriile? Caută tacâmurile… Cine taie brânza? Adu apa rece și siropul, apoi 11:30, începeau să apară participanții, du-te la parcare, explică fiecăruia câteva detalii, pune repede șervețelele pe mese…parcă cele mai importante lucruri au rămas la final, dar spre fericirea tuturor, au fost aranjate toate până să înceapă evenimentul …sau defapt puțin după. 

Fiind prima experiență sub titulatura de organizator nu stiam la ce să ne așteptăm: “oare vin doar cei înscriși pe formular sau vor veni și alții care nu s-au înscris și nici nu știau că trebuie să se înscrie?”(nu de alta, dar erau de 13 ori mai mulți interesați decât capacitatea maxima). Până la urmă, am pățit ca și la nuntă, unii care s-au inscris n-au venit, iar alții care nu s-au înscris au venit , totuși, au fost în limita locurilor maxime disponibile.

Și iată că a venit ora 13, “marea deschidere” care a debutat cu o istorioară și o prezentare a brandului Delicium – Jams and Syrups, timp în care toată lumea era cu gândul la preparatele de pe masă care arătau atât de bine încât puteai să vezi copii cum salivează . După finalizarea prezentării bucatelor și a celor de la care provin acestea, s-a servit masa rece. Te las să-ți dai seama din poze ce “luptă” s-a dat.

Cu apetitul satisfăcut, fiecare și-a găsit câte ceva de făcut, unii s-au odihnit la umbră în hamace sau pe pături, alții și-au dus copilașii să se bălăcească în apa caldă a văii, unii și-au descoperit prieteni vechi din copilarie și nu se mai săturau din depănat amintiri frumoase, dar pe majoritatea îi găseai împrăștiați în toată plantația, în căutarea celor mai delicioase zmeurici.

Cu mic, cu mare, fiecare a avut ocazia să mănânce poate cea mai gustoasă zmeură de lângă Cluj, unora le-a placut atât de tare încât nu se puteau opri din mâncat, ba încă chiar și-au cules pentru acasă câteva kilograme.

Un ghiozdan în spate, două sticle de apă, un set de pahare, e vremea drumeției!

Copii, părinți, bunici, toți cei dornici de mișcare am pornit la o plimbare. Unde? Spre “Holomburi”, un grup de formațiuni geologice rare despre care legenda spune că ar fi morminte ale uriașilor. Doza de energie a fost asigurată de fructele din plantația de aronia unde am făcut un popas înainte de urcare.

Odată ajunși pe vârful holomburilor toți am fost copleșiți de o priveliște superbă cât vedeai cu ochii, toate nuanțele de verde și galben, accentuate de albastrul aprins al cerului pe care parcă au fost puși intenționat câtiva norișori, aveai un sentiment de libertate de nici nu-ți mai venea să te întorci acasă.

Nu am avut încotro, a trebuit să ne întoarcem totuși, deoarece jos la fermă deja ne așteptau două ceaune în care clocotea emanând un miros amețitor gulașul de pui și papricașul de cartofi cu carne de porc, două opere de artă ale gastronomiei, completate de aroma dată de fumul de la focul pe lemne dar si de nelipsita mămăliguță.

Înainte de servirea mesei calde, împreună cu toți copiii, cel puțin cei care nu călăreau poneii , am învățat să preparăm pe loc, la ceaun, din zmeură proaspăt culeasă și cu puțin zahăr, o dulceață de te lingi pe degete, iar fiecare copil a primit câte un borcănel din dulceața preparată de ei pentru acasă.

Masa caldă l-a delectat până și pe cel mai pretențios, mai apoi lăsând locul tartelor cu fructe de pădure proaspete care oricâte ar fi fost tot nu ajungeau, ce să mai zicem de gogoșile pudrate…cum au spus unii: ”cireașa de pe tort”.

Bucuroși fiind de succesul evenimentului și încurajați de fiecare participant am continuat seria de evenimente “Picnic în zmeuriș” în tandem cu “Ziua porților deschise” până în toamnă târziu, având la ultimul eveniment ca și invitat de onoare prima ninsoare.

A fost un an frumos, un an plin de evenimente frumoase, amintiri, prieteni noi și cel mai important, oameni bucuroși, oameni care au învățat ce inseamnă să trăiești responsabil și sănătos și care au înteles importanța consumului de produse locale.
Să ne revedem la vară cu noi surprize!

-Familia Delicium-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *